Ami a császáré...

"adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené."

Így válaszolt Jézus arra a kérdésre, hogy szabad-e adót fizetni a császárnak.
Engedelmes keresztényként ezzel az alapelvvel indultam neki, mikor önálló tevékenységbe kezdtem. A becsületes hozzáállás törvényi kereteit kutatva azonban különös dolgokat találtam ...

Jelenleg az úgynevezett szívóágon vagyok, és messze nincs annyi jövedelmem, hogy megérje főállású egyéni vállalkozónak lennem (próbáltam már...). Ezért különböző információk (pl. APEH információs füzetek, helyi APEH információs pult, APEH-es ismerős, könyvelők) valamint saját kutakodásom alapján arra a megállapításra jutottam, hogy az adószámos magánszemély intézménye lefedi az én esetemet: vagyis kérek egy adószámot, számlát adok a kuncsaftoknak, és befizetem a megszerzett jövedelem után az adót és a járulélokat.

A probléma ez utóbbinál jelentkezett. A járulékfizetéses dolog nem állt össze. Akárhol néztem, mindig csak a mértékekről írtak, a hogyanról sehol.

Az APEHnél történt többszöri látogatásom és különböző információ-pultos hölgyeknél való sikertelen kérdezősködésem után (a legkülönfélébb válaszokat adták az "ez így nem megoldható"-tól az "ilyen esetben nem is kell járulékokat fizetni"-ig), több hónapos próbálkozás után végre egy internetes fórumon (adoforum.hu) találtam rá az engem foglalkoztató kérdésre. A kérdező ezt szerette volna tudni:

Az lenne a kérdésem, hogy milyen járulékkötelezettségei vannak egy önálló tevékenységet  kezdő adószámosnak amennyiben nem kifizetőnek számláz nincs máshol 36 órája és meghaladná a 19500 Ft/hó-t.

A válaszadók (az APEH információhoz hasonlóan) nyomják a sablon szöveget, de a kérdésre érdemben nem válaszolnak.

Végül egy Böbe nevezetű kivételesen értelmes válaszadó kezdett sejteni valamit, és utánanézett a dolgoknak.

Sajnos amit talált, az tűnik eddig a leghihetőbb és egyben legfelháborítóbb válasznak:

aki SZJA tekintetében nem minősül kifizetőnek (pl. magánszemély), még nem jelenti azt, hogy járulék tekintetében nem kifizető. Megnéztem a 0808-as bevallás útmutatóját is, az is megerősített ebben, azaz, hogy járulék tekintetében:

 

A járulék tekintetében a Tbj. 4. § a) pontja szerinti foglalkoztató minősül

kifizetőnek.

 

 A Tbj:

4. § E törvény alkalmazásában:
a) Foglalkoztató:
1. bármely jogi és természetes személy, egyéni vállalkozó, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, egyéb szervezet, költségvetés alapján gazdálkodó szerv, bármely személyi egyesülés, ha biztosítottat foglalkoztat, vagy a biztosítottnak a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyára tekintettel vagy azzal összefüggésben járulékalapot képező jövedelmet juttat.

 

SZJA tekintetében kifizető (Szja tv.3.§)

18. kifizető: az a belföldi illetőségű jogi személy, egyéb szervezet, egyéni vállalkozó, amely (aki) adókötelezettség alá eső jövedelmet juttat, függetlenül attól, hogy a juttatást közvetlenül vagy megbízottja (posta, hitelintézet) útján teljesíti. Kamat esetében kifizető az, aki a személyi jövedelemadó törvény szerint magánszemélynek kamatjövedelmet fizet ki, a kölcsönt igénybe vette, a kötvényt kibocsátotta, osztalék esetében az az adózó, amelynek a vagyona terhére az osztalékot juttatják. Tőzsdei kereskedelmi tevékenység folytatására jogosult személy közreműködésével kötött ügyletből származó jövedelem esetében kifizető a megbízott (bizományos). Külföldről származó, belföldön adóköteles bevétel esetében kifizető a belföldi illetőségű megbízott (jogi személy, egyéb szervezet vagy egyéni vállalkozó), kivéve a megbízott hitelintézet olyan megbízását, amely kizárólag az átutalás (kifizetés) teljesítésére terjed ki. A külföldi vállalkozás fióktelepe, illetve kereskedelmi képviselete útján teljesített adóköteles kifizetése esetén a fióktelepet, illetve a kereskedelmi képviseletet kifizetőnek kell tekinteni. Ugyancsak kifizetőnek minősül minden olyan belföldön gazdasági tevékenységet végző szervezet, amelynek tevékenysége cégbejegyzéshez nem kötött, vagy törvény rendelkezésétől eltérően végez cégbejegyzéshez kötött gazdasági tevékenységet. Az adóköteles társadalombiztosítási ellátás kifizetőjének azt kell tekinteni, aki az ellátást a jogosultnak ténylegesen kifizette. Az adóköteles nyeremény szempontjából kifizető a szerencsejáték szervezője, függetlenül attól, hogy az adóköteles nyereményt közvetlenül vagy közvetítő útján juttatja a magánszemélynek. Kifizetőnek minősül a Tbj. 4. § a) pontja szerinti foglalkoztató is. Letétből történő kifizetés esetén a hatóságok, nyomozó hatóságok, bíróságok, ügyvédek, közjegyzők és a bírósági végrehajtók nem minősülnek kifizetőnek,

Szóval elképzelhető, hogy SZJA tekintetében nem minősül kifizetőnek , ezért az SZJA-t magadnak kell megfizetned negyedévente, a köv.hó 12-ig.

De járulék tekintetében mindenképpen kifizető! Ezért a téged terhelő járulékot le kell vonnia (8,5%+4+2%) és az az őt terhelő járulékot (24%+4,5+0,5%)  meg kell fizetnie, és be is kell vallania a járulékokat a 0808-on. Nyilván ezért nem is szerepelt a tájékoztatóban, hogy mi van akkor, ha nem kifizetőtől van a jövedelem.

Most ez komoly????

Mondjam a hozzám magánórára jelentkező (sokszor kiskorú) tanítványnak, hogy itt a számla, légy szíves mondd meg anyucinak, hogy utalja át havonta a titeket terhelő járulékot (24%+4,5+0,5%)  és az engem terhelő járulékot (8,5%+4+2%) a megfelelő APEH számlákra, és lécci nyújtsa be havonta a 0908-as bevallást???? Egy átlagos magyar felnőtt vajon mit értene ebből?

Egyébként, ha az ember számlát ad, alapból is következő reakciók fordulnak elő:

  • értetlenkednek
  • egyszerűen hülyének néznek
  • gyanakodnak
  • megsértődnek ("Mit képzelsz rólam?")

Ha ehhez még hozzáteszem a fent említetteket, tuti hogy fejvesztve menekülnek a kuncsaftok.

Jobb esetben pedig megegyezünk, hogy ne szórakozzunk inkább a számlával.

Szóval ha ebben a mi kis országunkban valaki nem tud annyi jövedelmet termelni, amiből összejön a minimálbér + annak járulékai + szja-ja, akkor esélye sincs a legális működésre? Akkor a fekete szférába van taszítva?

Egy kivétellel: a törvény szerint az őstermelőnek van joga saját maga után magának befizetni a járulékait.

Nekem miért nincs?